Blog

Transpaletler Satın Alırken ve Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Transpaletler Satın Alırken ve Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • 22 Nisan 2023 18:12

Manuel Transpalet İle İlgili Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler

Manuel transpaletler, el forklifti gibi bir çok isimle anılmaktadırlar. Her depoda ve atölyede bulunması gereken en önemli yük kaldırma ve taşıma ekipmanıdır. Hidrolik pompası sayesinde paletlerinizi yerden keserek bir yerden bir yere aktarmanızı sağlamaktadır. Koldaki mandalın üç pozisyonu vardır. En üste kaldırdığınızda hidroliği serbest bırakıp çatalları aşağı indirmenizi sağlar. Ortada ise boş pozisyon yani kaldırılan paletin taşınması için pozisyon mevcuttur. Aşağı indirdiğinizde ise palete giren transpalet çatallarının yükleri kaldırması için pompala yapmanız gerekmektedir. Transpaletleri kullanırken ve yük üzerindeyken itme yapmayın. Çekme yapın. Transpalet çatallarında eğilme ve bükülmeyi engelleyen güçlendirilmiş çelik yapısı mevcuttur. Tekerlekleri çift rulman yataklamalı ve kestamit, poliamid, poliüretan ve kauçuk malzemeden üretilmiş yüksek mukavemetli ürünlerdir. Pompaları, hidrolik yağ ile çalışan ve içi bir fabrika misali düzenli olarak işlem gören tiptendir. Kolları ise ergonomik kullanım sağlayan çelik yapıdan oluşmaktadır. Transpaletlerin kullanımları için belirli başlı bazı durumlar mevcuttur. Bu durumlar ise aşağıda belirtilmiştir.

  1. Eğer zeminleriniz boyalı ise, bina altı bir işyeriniz var ise ve ses çıkmasını istemiyorsanız poliüretan ya da kauçuk teker kullanmalısınız. Sebebi ise poliüretan ve kauçuk yapıdaki tekerlekler zemine zarar vermez ve ses çıkarmazlar. Dezavantajları ise yere oturduğundan dolayı zor çekme işlemi sağlanmasıdır.
  2. Eğer inşaat ya da asfalt gibi dış ortamlarda kullanacaksanız kestamid ya da poliamid teker kullanmalısınız. Bu tekerin en büyük avantajları, rahat ve hızlı çekme işlemi yapmanız, personele fazla yük binmemesi gibi durumlardır. Dezavantajları ise ses çıkarmaları ve zemini ufak tefek çizmeleridir.

Transpalet Çeşitleri

Manuel transpaletlerin bir çok kullanım çeşitleri vardır. Bunların arasında her  sektör için ayrı ayrı özellikler mevcuttur.

  1. Standart Transpaletler: Her sektörde kullanılabilen euro paletler için uygundur. Sadece paleti yerden kesip taşıma işlemini gerçekleştirir.
  2. Yere Yakın Transpalet: Diğer adı alçak şase transpalet olan bu tip transpaletler genellikle su firmalarının kullanmış olduğu yere yakın düşük yükseklikli paletler için kullanılmaktadır. 35mm ve 51mm yükseklikteki bu transpaletler 1 ton ve 1.5 ton kapasitelidirler.
  3. Frenli Transpalet: Eğimli yerlerde transpalet kullanımlarında yaşanabilecek kaymalardan dolayı iş kazalarının önüne geçebilmek için tasarlanmış frenli transpaletler %10 eğimlere kadar kullanım sağlamaktadır. Personel, rampadan paleti indirirken frene basarak ve çekerek yavaş yavaş taşıma işlemi yapabilir.
  4. Makaslı Transpalet: Bu transpalet çeşidi genellikle paletler üzerinde çalışma yapabilmek için tezgah amaçlı kullanılan transpaletlerdir. Ayrıca paletten araca yükleme yaparken personelin çok eğilmemesi için de kullanılabilir. Sıfırdan aldığı paleti 80 cm ye kadar kaldırabilen makaslı transpaletler, 20 cm den sonra yere denge ayaklarını basarak transpaletin ileri, geri gitmemesini sağlamaktadırlar.
  5. Akülü Transpalet: Aküleri sayesinde personele hiç güç vermeden kumanda sayesinde hareket eden transpaletlerdir. Yarı akülü, sadece yürütme akülü transpalet, tam akülü, bütün hareketleri akü ile sağlayan transpalet olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.
  6. Varil Taşıma Transpaleti: Sac varillerinizin yerden alarak bir yere dik pozisyonda taşınmasını sağlamaktadır. Tırnağı sayesinde varili aşağı salmayan tiptir.
  7. Geniş Transpalet: Standart olmayan geniş paletlerinizi ya da yüklerinizi taşımaya yarayan transpaletlerdir. Hazırda dıştan dışa 689mm genişliğinde mevcuttur. Eğer istenir ise daha geniş transpalet revize işlemlerimiz de mevcuttur.
  8. Bobin Taşıma Transpaleti: Bobinlerinizi yerden alıp taşımaya yarayan transpaletlerdir. Bu transpaletlerin çatalları V şeklindedir ve bobinin en alt dar kısmından girerek kaldırıldığında bobini yerden kesen tiptir.
  9. Dar Çatallı Transpalet: İstenilen darlıkta imalatı yapılan transpaletlerdir. Bu ölçüyü tamamen müşteri isteği doğrultusunda yapabiliyoruz.
  10. Ağır Hizmet Tipi Transpalet: En ağır yük taşıyan transpalet kapasitesi 5 tondur. Bu transpaletin bütün şasesi bükümlü sac yerine tamamen kalın sacdan imal edilmiştir ve pompası da özel olarak ağır tiptir.
  11. Mini Transpalet: 500 kg kapasiteli bu transpalet ufak ve hafiftir. Hafif yükleriniz için çok kullanışlıdır.
  12. Uzun Transpalet: Uzun yüklerinizi taşımak için kullanılan transpaletlerdir. Genellikle palet dışında uzun yükler için kullanılır. 150 cm, 180 cm, 200 cm ve 250 cm olmak üzere dört çeşide ayrılmaktadır. Mobilyacılar gibi bir çok farklı yük ölçülerine sahip sektörler bu tip uzun transpaletleri tercih etmektedirler.
  13. Kısa Transpalet: Kısa paletleriniz için kullanılan transpaletlerdir. 2.5 ton kapasiteli ve 80 cm, 55 cm gibi iki farklı ölçüde satışı yapılan transpaletlerdir.

Diğer Bloglar

Whatsapp